Mi se întâmplă de foarte multe ori să îmi rog una dintre prietenele mele să îmi facă o fotografie și să iasă groaznic. Nu știu dacă tu ai trecut prin asta cu prietenii tăi, dar mie mi se pare frustrant când tu le faci lor poze bune și ei ţie nu.
Așa că scriu articolul ăsta pentru tine și prietenii tăi.
Un lucru esențial pentru o poză reușită este desigur plasarea subiectului în cadru. Nu toți ne-am născut cu un simţ extraordinar al compoziției. Așa că este important pentru noi să cunoșteam încadraturile corecte!
TEORIE:
1. Planul ansamblu: în care subiectul este foarte îndepărtat. Aceasta încărcătura o folosim de cele mai multe ori atunci când fotografiem un peisaj.

2. Planul general: este mai strâns de cât planul ansamblu, iar subiectul face obligatoriu parte din cadru.

3. Planul întreg: conține subiectul întreg fără tăieturi sau artificii compoziționale.

4. Planul american: este planul folosit în cinematografie în filmele Western. Subiectul este fotografiat de sub genunchi astfel să se poată observa port-arma.

5. Planul mediu: este planul folosit cel mai des atunci când realizăm portrete. Subiectul este încadrat din zona coapselor în sus. (atenție însă, mâinile subiectului trebuie să fie vizibile)

6. Prim plan: planul folosit doar pentru portrete. Toată atenția privitorului se concertează asupra subiectului. Indicat ar fi ca în acest tip de fotografie subiectul să transmită o stare/sentiment.

7. Gros plan sau plan detaliu. Este folosit cel mai des în cinematografie. În ceea ce ne privește pe noi. Aceasta încadratura o folosim atunci când alegem să punem detaliu pe ochi sau pe buze.

Acum că ai învățat asta, gândește-te ce amuzant va fi data viitoare când îți rogi prietenii să te fotografieze să le spui: un plan american te rog!